Jauna pieeja – molekulārā atslēga uz lielisku govju ēdināšanas rezultātu

Kā strādā jaunā pieeja?

Barības tirgū ir pieejami ļoti daudzi rauga produkti. Kā tad šie preparāti atšķiras?

Rezultāts uzlabojas

Lai pareizi izvēlētos barības piedevu, kas ļaus palielināt ražošanas rentabilitāti, ir jāsaprot rauga produktu darbības mehānisms.
Atšķirībā no citiem līdzīgiem tirgū pieejamiem produktiem Progut® Extra tiek ražots, izmantojot īpašu tehnoloģiju: Hankkija izmanto skābju hidrolīzi, kas daudzkārt palielina rauga šūnu komponentu bioloģisko aktivitāti. Kāpēc process rauga šūnu sadalīšanai daudzās daļiņās ir tik svarīgs?

Hidrolīze palielina rauga šūnu komponentu biopieejamību, jo hidrolizētā raugā palielinās ūdenī šķīstošo komponentu daļa un šķīdība ūdenī ir galvenais biopieejamības nosacījums. Hidrolīze ir bioloģiskās aktivitātes atslēga. Atšķirībā no autolīzes hidrolīze ir kontrolējams process, un tas nozīmē, ka ir iespējams iegūt “pareizā” izmēra daļiņas.

Bet kāpēc gan rauga šūnas būtu jādala? Mēs zinām, ka MOS stimulē spurekļa mikrofloru un aktivizē imunitāti efektīvāk nekā neaktīvais raugs, no kā iegūst MOS. Kāpēc tā notiek? Jebkādas saimniekorganisma un mikrobu bioloģiskās mijiedarbības pamatā ir noteiktas molekulārās struktūras. Tieši uz tām reaģē imūnsistēmas receptori, patogēnu fimbriji un noderīgie mikroorganismi. Šīs molekulārās struktūras aktivizē receptorus līdzīgi tam, kā pareizi izvēlēta atslēga atslēdz slēdzeni.

Nepieciešamās atslēgas (aktīvās molekulārās struktūras) atrodas šūnu sieniņās, un tās izskatās kā garas, savstarpēji savijušās molekulārās ķēdes ar nelielu skaitu brīvo struktūru, kas spēj mijiedarboties. Tas ir viegli izskaidrojams, jo rauga šūnu sieniņas nav evolucionējušas, lai stimulētu spurekļa mikrofloru vai dzīvnieku imunitāti, bet gan tāpēc, lai aizsargātu šūnu.

Mūsu uzdevums ir sadalīt šūnas tā, lai iegūtu pēc iespējas vairāk aktīvo struktūru jeb atslēgu. Un šādu “precīzu pielāgošanu” iespējams īstenot tikai empīriski, mainot daļiņu izmēru un veicot neskaitāmus izmēģinājumus, lai noteiktu iegūtā līdzekļa efektivitāti. Rauga hidrilolizāta Progut® Extra novatoriskums ir saistīts ar maksimālu tā bioaktīvo struktūru koncentrāciju un ar tehnoloģiju, kura ļauj iegūt produktus ar nepieciešamajām īpašībām.

Progut® Extra ir optimāls sastāvs, lai panāktu tālāk norādīto iedarbību:

  • mijiedarbībā ar atgremotāju spureklī esošiem mikroorganismiem Progut® Extra daļiņas uzlabo fermentāciju spureklī;
  • imitējot epitēlija molekulārās struktūras, kurām piestiprinās patogēni, Progut® Extra daļiņas sasaista patogēnos mikroorganismus;
  • mijiedarbojoties ar epitēlija imūnšūnām, Progut® Extra daļiņas aktivizē dzīvnieku imūnsistēmas nodrošināto aizsardzību.

Lielāks izslaukums, labāka fermentācija spureklī 

Progut® Extra satur daudz ūdenī šķīstošo aktīvo molekulāro struktūru, kas pozitīvi ietekmē spurekļa mikrofloru. Lai sīki izpētītu barības piedevas Progut® Extra darbību spureklī, Hankkija speciālisti veica vairākus eksperimentus in vitro (Kettunen et al., 2016), fiksējot gaistošo taukskābju, gāžu un mikrobu biomasas izstrādi, kad tiek izbarota skābbarība un koncentrāti dažādās attiecībās (25: 75, 50: 50 un 75: 25).

Visos eksperimentos tika konstatēta statistiski nozīmīga gaistošo taukskābju izstrādes palielināšanās — tas attiecas arī uz propionskābi, mikrobu biomasu un gāzi (kas liecina par mikrobu populācijas aktivitāti). Analogi dati tika iegūti, arī veicot izpēti in vivo, kurā iesaistīja govis ar fistulām.

Attiecīgi izmēģinājumu ceļā tika pierādīts, ka, lietojot piedevas Progut® Extra, palielinās spurekļa mikrofloras aktivitāte. Tas notiek tāpēc, ka govis saņem vairāk enerģijas un olbaltumvielu, kas nepieciešams piena ražošanai. Analizējot izpētes rezultātus, mēs arī pievērsām uzmanību tam, ka Progut® Extra uzlabo tādu baktēriju augšanu, kas sašķeļ pienskābi un celulozi, kā rezultātā palielinās propionskābes un etiķskābes izstrāde (Kettunen et al., 2016).

Zinātnisko pētījumu rezultāti pilnībā atbilst rādītājiem, kas noteikti saimniecībās: Progut® Extra patiešām palielina slaucamo govju produktivitāti visās laktācijas fāzes, kā arī izvēloties dažāda veida devas. Jo īpaši svarīgi ir tas, ka spurekļa mikroflora nepārstāj reaģēt uz Progut® Extra pat pēc vairākiem tā lietošanas mēnešiem.

Recenzējamā zinātniskā žurnālā ir publicēti Hankkija izpētes dati. Eksperiments tika veikts saimniecībā Īrijā. Autori norāda, ka, iekļaujot diētā Progut® Extra, izslaukums no vienas govs dienā vidēji palielinās par 1,8 kg neatkarīgi no laktācijas fāzes un koncentrātu daļas diētā. Iekļaujot diētā rauga hidrolizātu Progut® Extra, arī palielinās barības pārstrāde (par 5–7 %) un paātrinās govju atgūšanās pēc atnešanās (Gaffney et al., 2014).

Progut® Extra - patentēts produkts augstākam piena izslaukumam

  • Piena izslaukuma pieaugums līdz 1,8 kg dienā
  • Labāka imunitātes atjaunošana pēc atnešanās
  • Uzlabo barības devas efektivitāti par 5–8% 
  • Efektīvs gan zāles, gan kukurūzas ēdināšanas gadījumā 

IEGĀDĀJIES MINERĀLBARĪBU AR Progut® Extra

 

CITI RAKSTI