« Tilbage


Kā izvairīties no TMR silšanas?

05.08.2020

Sasilusi barība ir bieži sastopama problēma vasarā. To izraisa strauji augošie mikroorganismi, baktērijas, pelējums un raugi, kas dabiski atrodas skābbarībā. Šie mikroorganismi noārda barību, liekot tai zaudēt enerģiju, padarot to mazāk garšīgu.

PERFEKTIE NOSACĪJUMI BAKTĒRIJU, PELĒJUMA UN RAUGU AUGŠANAI

Vasaras mēneši, kad lopbarību novāc un sajauc, uzlabo mikroorganismu dzīves apstākļus. Temperatūras, skābekļa un mitruma līmeņa izmaiņas ir ideāli piemērotas, lai tie varētu augt un vairoties. Temperatūra skābbarības atvērtajā laukumā vai zem plēves ir augsta, uzlabojot apstākļus mikroorganismiem. Tā rezultātā notiek noārdīšanās process. Praktiskie testi un klasiskās blīvēšanas metodes rāda, ka temperatūra no aptuveni nedaudz zem 20 grādiem pēc celsija skalas izraisa noārdīšanās procesa paātrināšanos. Liela daļa cēloņu (sēnītes un baktērijas) vislabāk attīstās ar skābekli bagātos (aerobos) apstākļos, un, tiklīdz saspiestā skābbarība izplešas, tajā nonāk skābeklis.

Arī augsts ūdens saturs paātrina procesu, jo ūdens aktivitāte ir ļoti svarīga mikroorganismiem, tāpēc daudzu lauksaimnieku pieredzē, pievienojot barības maisījumam ūdeni, ievērojami samazinās barības saglabāšanās. Ideālā gadījumā pH vērtībai barībā vajadzētu būt zem 4, lai ierobežotu mikroorganismu augšanu barības masā. Diemžēl, sadaloties barībā esošajām olbaltumvielām, pH vērtība paaugstinās, un kalcija karbonāta (krīta) un nātrija bikarbonāta pievienošana arī izraisa nelielu pieaugumu, vēl vairāk uzlabojot dzīves apstākļus.

“pH vērtībai barībā ideālā gadījumā vajadzētu būt zem 4, lai ierobežotu mikroorganismu augšanu barības masā”

SAUSO SKĀBJU KOMBINĀCIJA NOZĪMĒ PLAŠU EFEKTU

Barība satur miljoniem mikroorganismu, baktēriju, raugus, pelējumus un sporas, kuru sadalījums un daudzums katrā skābbarības kaudzē ir atšķirīgs. Tas nozīmē dažādu mikroorganismu augšanu un dažādus siltuma veidošanās cēloņus. Izmantojot sausu skābju kombināciju, ir iespējams samazināt un ierobežot labvēlīgos apstākļus mikroorganismiem.

Propionskābe, skudrskābe un sorbīnskābe – visas ir karbonskābes ar pH vērtību no 2 līdz 5, kas nozīmē, ka tās ir salīdzinoši vājas skābes. Skābes var rasties dažādos veidos, un tās dabiski atrodas augos, atmosfērā un dzīvnieka organismā. Lai skābes spētu stabilizēt siltumu barībā, arī barībai jābūt relatīvi skābai.

“Izmantojot sausu skābju kombināciju, ir iespējams ierobežot mikroorganismu augšanu”

Propionskābe / kalcija propionāts, ja tos pievieno barībai, spēj ierobežot baktērijas, pelējumus un raugus. Sēnīšu un rauga šūnu optimālie augšanas apstākļi rodas, ja pH vērtība ir no 4 līdz 6,5. Daži var izdzīvot, ja pH līmenis ir zemāks par 1,5.

Skudrskābes / kalcija un nātrija formiāts galvenokārt samazina baktēriju augšanu. Baktēriju optimālie augšanas apstākļi rodas, ja pH vērtība ir no 6-7,5, t.i., neitrālā pH. Baktērijas nevar izdzīvot, ja pH ir zem 4.

Sorbīnskābe / kālija sorbāts var vājiņāt pelējumus un raugus. Sorbīnskābes galvenokārt rodas ogās, un tās plaši izmanto kā konservantu pārtikas rūpniecībā.

“Pavasarī Vilomix veica praktisku pārbaudi”

TESTS PARĀDA EFEKTU

Pavasarī Vilomix veica praktisku pārbaudi, apvienojumā ar laboratorijas analīzēm. Pārbaude tika veikta divos Dānijas piena ganāmpulkos, ar produktu Solvita TMR Cool. Barības tika sajauktas uzreiz viena pēc otras, un barības paraugi tika ņemti no barības galda. Eurofins laboratorija veica aerobo mikroorganismu, raugu un pelējumu paraugu analīzi. Rezultāti parādīja, ka aerobo mikroorganismu skaits samazinājās uz pusi, mērot koloniju veidojošās vienības uz gramu parauga, kad vienai barības maisījuma tonnai pievieno 2-3 kg skābju maisījuma Solvita TMR Cool. Pelējumu augšana samazinājās līdz 1/10, salīdzinot ar paraugu bez skābju maisījuma, un raugu augšana tika samazināta līdz 1/5. Produkts Solvita TMR Cool  ļauj ievērojami samazināt mikroorganismu augšanu barībā.

IZVAIRIETIES NO BARĪBAS VĒRTĪBAS ZUDUMA

Siltums barībā nozīmē enerģijas un ieņēmumu no produkcijas samazināšanos, bet to var mazināt, nodrošinot labu rupjās barības ražošanu. Augsta skābbarības kvalitāte, higiēna un barības apsaimniekošana samazina siltuma veidošanās risku. Diemžēl daži ražas gadi ir sliktas kvalitātes cēlonis, un karsta, mitra vasara palielina barības karstuma risku. Siltai skābbarībai nav tādas pašas barības vērtības kā rāda tās barības analīzes, tāpēc govs nesaņem nepieciešamās barības vielas. Nesabalansēta barības deva noved pie produkcijas samazināšanās un kaitē govs veselībai. Tikmēr pelējumu augšana palielinās toksīnu risku - visumā bīstamu kokteili. Risks ir visās barības devās, taču to var kontrolēt, izmantojot Solvita TMR Cool.